Σχεδιασμός πολιτιστικού Masterplan για τη Χίο

Συμμετοχικό εργαστήριο με στόχο τη διατύπωση δράσεων και οράματος στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Σχεδιασμός πολιτιστικού Masterplan, πολιτιστικής αναπτυξιακής πολιτικής και πολιτιστικής ταυτότητας (brand) για επιλεγμένες περιοχές της χώρας» πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Ιουνίου, στο Καρράδειο κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο εργαστήριο συμμετείχαν στελέχη ΟΤΑ, εκπρόσωποι Συλλόγων και Πολιτιστικών φορέων, καλλιτέχνες, δημιουργοί καθώς και τα μέλη της ομάδας έργου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο.

Βασικά θέματα συζήτησης αποτέλεσαν η στρατηγική πολιτιστικής ανάπτυξης της Χίου, η δυνατότητα του πολιτισμού και της δημιουργικότητας να αποτελέσουν στοιχεία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για το νησί. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι διαδικασίες τοπικού και περιφερειακού προγραμματισμού και σχεδιασμού μπορούν να συμπεριλάβουν τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα σε ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης. Παράλληλα, συζητήθηκαν μέτρα και δράσεις στρατηγικής για τον σύγχρονο πολιτισμό που θα μεγιστοποιεί το όφελος αξιοποιώντας τα εργαλεία place branding.

Το ερευνητικό έργο «Σχεδιασμός πολιτιστικού Masterplan, πολιτιστικής αναπτυξιακής πολιτικής και πολιτιστικής ταυτότητας (brand) για επιλεγμένες περιοχές της χώρας» ξεκίνησε πρόσφατα στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού με τρία πανεπιστήμια της χώρας. Στην προγραμματική σύμβαση συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (που είναι επιστημονικά υπεύθυνο), το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο Νικόλας Καραχάλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού. Στην ομάδα έργου της Χίου επικεφαλής είναι ο Καθηγητής Θεόδωρος Σταυρινούδης  του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, ενώ συμμετέχουν επίσης τα μέλη του Εργαστηρίου Καινοτόμου Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού “iTED Lab” Χρήστος Κακαρούγκας, Επίκουρος Καθηγητής ΤΟΔΙΤ, Ευαγγελία Πρωΐου, Μέλος ΕΤΕΠ ΤΟΔΙΤ, ο υποψήφιος διδάκτορας Μάρκος Ψώρας και η κ. Ζωή Κουτσαφτη, Ερευνήτρια.

Το ερευνητικό έργο αφορά σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από «συνοριακότητα» και «νησιωτικότητα» και διαθέτουν σύνθετη πολιτισμική ταυτότητα: τα νησιά του ανατολικού θαλάσσιου τόξου (Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λέρος, Κως και Ρόδος) και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Σουφλί, καθώς και τη Θεσσαλονίκη). Η έρευνα για κάθε περιοχή περιλαμβάνει τη συλλογή τόσο δευτερογενών, όσο και πρωτογενών στοιχείων (μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων), προκειμένου να χαρτογραφηθεί η τοπική πολιτιστική οικονομία, οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς και υποδομές, αλλά και να καταγραφούν οι τάσεις πολιτιστικής κατανάλωσης και η δημιουργία πολιτιστικών ταυτοτήτων. Κύριος στόχος των Masterplans Πολιτισμού είναι να προκύψουν συμμετοχικά αποτελέσματα και νέα εργαλεία τοπικής πολιτιστικής ανάπτυξης τα οποία θα αποτελέσουν ιδιοκτησία των ίδιων των τοπικών κοινωνιών.

Στο παραπάνω πλαίσιο το τελικό πολιτιστικό Masterplan της Χίου θα περιλαμβάνει προτάσεις για τις πολιτιστικές υποδομές και δράσεις, τη σύνδεση του σύγχρονου πολιτισμού με το τουριστικό προϊόν, μέτρα τόνωσης προσφοράς και ζήτησης πολιτιστικών προϊόντων, κατευθύνσεις για την εκπαίδευση σχετικά με τον πολιτισμό, κ.ά. Με την ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργηθεί μία  χρήσιμη «εργαλειοθήκη», που θα μπορούν να την αξιοποιήσουν οι φορείς χάραξης και υλοποίησης της πολιτιστικής πολιτικής σε τοπική κλίμακα (περιφέρεια, δήμοι, κ.ά.), με στόχο να οργανώσουν, να διαχειριστούν και να αναδείξουν τα τοπικά πολιτιστικά προϊόντα με έναν βιώσιμο και επωφελή τρόπο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.